Jalkautumista Business College Helsingin käytävillä ja ulkopuolella: nuorisotyö Stadin etsivien tapaan!

Jalkautumista Business College Helsingin käytävillä ja ulkopuolella: nuorisotyö Stadin etsivien tapaan!

No hei, Venla täällä kirjoittelee Business College Helsingistä.

Pääsinpä tuossa taannoin varjostamaan päiväksi Helsingin kaupungin jalkautuvan nuorisotyön tiimiä ja seuraamaan, miltä näyttää tyypillinen työpäivä Stadin etsivillä.

Tietämättömänä mitä kaikkea uutta ja jännittävää päivä saattaisikaan tuoda tullessaan, aloitin päiväni poikkeuksellisesti pukemalla päälle lämpökerraston ja tukevat kengät. Entinen YYEP -hankekollegani Susanna Ylimys otti minut lämpimästi vastaan Business College Helsingin aulassa. Verestääksemme vanhoja muistoja päätimme aloittaa jalkautumisen oppilaitoksen käytävistä ja meidän hankkeen alussa yhdessä aloittamastamme IP Lounge -vapaa-ajan toiminnasta. Opiskelijat ilahtuivat nähdessään Susannaa pitkästä aikaa ja pian tuttu puheensorina täytti oppilaitoksen aulan.

Hetken aikaa vaihtaessamme kuulumisia opiskelijoiden ja Susannan kanssa tuntuu siltä kuin olisimme palanneet ajassa taaksepäin aikaan, jolloin ohjasimme IP Loungea yhteistuumin yhdessä Susannan kanssa. Nykyään Susanna työskentelee jalkautuvan nuorisotyön(Stadin etsivät) tiimiesihenkilönä Helsingin kaupungilla. Stadin etsivät on Helsingin kaupungin, Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan ja nuorisopalveluiden toiminto, joka auttaa alle 29-vuotiaita helsinkiläisiä, jotka eivät ole tällä hetkellä opiskelemassa tai töissä. Lisäksi stadin etsivät auttavat ihmistä, joka muuten vaan toivoisi elämäänsä jonkinlaista muutosta. Stadin etsivien kanssa toteutuvat tapaamisten perustana on vapaaehtoisuus ja luottamuksellisuus. Tapaamiset eivät sido mihinkään. Helsingin kaupungin Nuorten Helsinki -verkkosivujen mukaan ”jalkautuva nuorisotyö on anonyymiä, vapaaehtoista ja maksutonta. Sen tavoitteena on tehdä Helsingistä turvallisempi paikka nuorille nuorisotyön keinoin.”

Nuorisotyöllisen työotteen juurruttaminen osaksi oppilaitostyötä Business College Helsingissä on ollut keskeinen hanketavoite, jota ollaan edistetty toteuttamalla oppilaitoksessa iltapäivisin toteutuva vapaa-ajantoimintaa, IP Loungea. Hankkeen toiminnan päätösvaiheessa IP Lounge kävijöiltä kerätystä kävijäpalautteestakin käy ilmi opiskelijoiden toive kiireettömälle kohtaamiselle oppilaitoksen tiloissa. Erään vastaajan mukaan "esillä olevaa henkilökuntaa voisi olla enemmän, ja he voisivat kohdata meitä samalla tavalla kuin nuorisotyöntekijät” kun taas toinen opiskelija pohtii, että "”Se [kuunnellaanko opiskelijaa] riippuu persoonasta ja miten tuot asiat esille. Jotkut eivät uskalla, mutta jos minua häiritsee jokin, niin tuon asian esille. Asioita on viety eteenpäin ja ne on hoidettu”.


Siirrymme Susannan kanssa IP Loungen päätyttyä oppilaitoksesta eteenpäin kohti viereistä ostoskeskusta, Triplaa. Muutama tuttu opiskelija pyyhältää ohitsemme kohti juna-aseman laitureita hymyillen ohittaessaan meidät. Triplassa pääsen tapaamaan myös muita jalkautuvan nuorisotyön verkostoon kuuluvia työntekijöitä. Kahvikupin äärellä tutustun Nuorisotyö raiteilla -hankkeen työntekijöihin, sekä Helsingin kaupungin osan viikosta jalkautuvaan etsivän työn sosiaaliohjaajaan. Jalkautuvan työn piirissä työskentelevistä tahoista koostuva verkosto pitää toisiinsa aktiivisesti yhteyttä ja toteuttavat jalkautumista myös yhdessä työparimuotoisesti halki toimijarajojen.

Seuraavaksi piipahdamme Helsingin keskustassa sijaitsevassa Keskuskirjasto Oodissa olevaan 'Oodin nuorisotilaan'. Tutustun erääseen tilaa käyttävään nuoreen, joka kertoo tilan olevan hänelle tärkeä. Hän kertoo käyneensä aikaisemmin toisella nuorisotalolla, mutta tullessaan vanhemmaksi hän siirtyi käyttämään Oodin nuorisotilaa, jonka toimintaan ovat tervetulleita kaikki yli 9-vuotiaat nuoret. Täällä nuori kertoo pitävänsä erityisesti siitä, että hänellä on rauhallinen ajanviettopaikka. Läksyt tulee myös tehtyä vaikka piirtäminen kiinnostaakin erityisesti. Erilaisia ryhmätoimintoja nuori ei ole vielä päässyt testaamaan, vaikka sanoo niitäkin kuulleen Oodin nuorisotilan tarjoavan.

Myös moni Business College Helsingissä opiskeleva nuori käy Helsingin kaupungin nuorille suunnatuissa tiloissa iltapäivisin. Niissä opiskelijoiden mukaan parasta on uudet ja vanhat tutut, rauhallinen paikka läksyjen tekemiseen, sekä tunne omasta tilasta. IP Loungen toimintaa kehittäessä on pyritty peilaamaan myös paljon nuorten mieltymyksiin ja toiveisiin. Erityisen merkityksellistä tapaamisten toteutuksessa on ollut nuorten toiveiden ja ajatuksen huomioiminen ja palvelumuotoilun toteuttaminen niiden pohjalta. Tällä tavoin on tiedostettu voitavan kasvattaa myös opiskelijoiden kokemaa arvostusta tilaa ja toimintaa kohtaan.

Päivän lopuksi on aika reflektoida kotimatkalla kaikkea koettua. Huomaan toivovani, että oppilaitoksissa tultaisiin tulevaisuudessa tekemään yhä aktiivisempaa yhteistyötä jalkautuvien nuorisotyön toimijoiden kanssa. Toivonkin tätä pääseväni tekemään siirtyessäni Yhdessä yksikään ei putoa! -hankkeen toiminnan päättyessä osatoimija Business College Helsingin osalta ja tullessani jatkossa työskentelemään osana Helsingin kaupungin jalkautuvan nuorisotyön tiimiä!

Kirjoittaja: Venla Knuuti, hankekoordinaattori, Business College Helsinki

Lue lisää: Nuorten Helsinki. Terveys ja hyvinvointi. Tukea ja vetoapua. Stadin jalkautujat. Verkko-osoite: https://nuorten.hel.fi/terveys-ja-hyvinvointi/tukea-ja-vetoapua/stadin-jalkautujat/ 

Nuorten Helsinki. Nuorisotilat. Oodin nuorisotila. Verkko-osoite: https://nuorten.hel.fi/nuorisotalot/oodin-nuorisotila/

Aseman lapset. Etusivu. Nuorten oikeuksia edistämässä. Oikeus käydä koulua. Verkko-osoite: https://asemanlapset.fi/nuorten-oikeuksia-edistamassa/oikeus-kayda-koulua/

Kommentit