Kevään huippuhetket YYEP-hankkeessa

 Työntäyteinen kevät Yhdessä yksikään ei putoa! -hankkeen parissa on tullut päätökseen ja kohta on aika laskeutua opiskelijoiden perässä kesäloman viettoon. Olemme päässeet toteuttamaan hankkeen sisällä loistavia ideoita ja pistämään niitä täytäntöön, sekä saaneet nauttia työn hedelmistä. Mutta palataanko hetkeksi vielä muistelemaan, mitä kaikkea sitä onkaan tullut tehtyä? Seuraavaksi hankkeen toimijat pääsevät nostamaan esille oman huippuhetkensä kuluneesta keväästä ja kertomaan miksi juuri tämä hankkeen toteuttamaan työhön liittyvä seikka on ollut mieleenpainuvin.Hanna Lankinen: Nuorten kanssa olen ollut tekemisissä harmittavan vähän, sillä oma roolini hankkeessa liittyy enemmän taustalla tapahtuvaan hallinnointiin. Kuitenkin voin nostaa esille kohtaamisen työelämän yhteistyökumppanimme kanssa, kun suunnittelimme ensi syksynä toteutettavaa nuorten ohjaamiseen liittyvää koulutus- ja valmennuskokonaisuutta erään suuren yrityksen henkilöstölle. Yhteinen keskustelu osoitti, että olemme aivan oikeilla jäljillä: meillä oppilaitos- ja nuorisopuolella on osaamista, jota yrityksissä voidaan hyödyntää nuorten rekrytointiin, kohtaamiseen ja ohjaamiseen liittyvissä kysymyksissä. Lopputuloksena saadaan aikaan onnistuneita työllistymistarinoita.Kaisa Bibani: Kevät oli täynnä onnistumisia ja ilon aiheita. Päällimmäisenä kuitenkin iloitsen opiskelijoiden menestyksestä, niin pienistä kuin isoista. Joillekin se tarkoitti valmistumista, mutta monille se saattoi olla vain pieniä onnistumisen hetkiä tai oivalluksia itsestään. On hienoa saada seurata nuorten kasvua.Pirjo Pellikka: Kohtaamiset opiskelijoiden kanssa ovat olleet huippuhetkiäni keväällä 2022. Olen etuoikeutettu, kun pääsen osalliseksi tarinoita, joita ei voi etukäteen käsikirjoittaa. Päivät ovat olleet yllätyksiä täynnä. Isoja ja pieniä yllätyksiä. Oivallettu yhdessä asioita ja kuljettu matkaa toisia kunnioittaen. On ollut turvallinen ympäristö olla oma itsensä ja sen ansiosta uskallettu astua tuntemattomimmillekin poluille. On ollut hienoa olla läsnä ja saatavilla, kun minua on tarvittu.
Anna Yliluoma: Keväällä on hanketyössä yhdessä opiskelijoiden kanssa koettu monia kivoja hetkiä. Yksi mieleen jäävistä oli se, kun opiskelija oli palannut pidemmän keskeytyksen jälkeen takaisin opintoihin, mikä oli tietysti jännittänyt häntä etukäteen paljon. Laitoin ensimmäisen päivän jälkeen hänelle kysymyksen, että millainen oli eka päivä ja sain ihanan vastauksen: vaikka aamulla oli jännittänyt paljon niin päivä oli mennyt tosi hyvin ja sain vielä kuvan päivän kohokohdasta eli mustikkapiirakka-jälkkäristä lounaalla. Työn pieniä mutta tosi isoja iloja on jakaa näitä hetkiä yhdessä nuorten kanssa. 😊Kaisa Jylkäs: Ip Loungen ja hyvinvointikahvilan yhdistäminen koko oppilaitoksen yhteiseksi tapahtumaksi (=yhteistyö opiskeluhuollon kanssa). Lisäksi seinälle kirjoitetut ajatukset ja mietteet avasivat opiskelijoiden tunnetiloja ja kokemuksia sekä saivat monet oppilaitoksen henkilöstöstäkin pysähtymään ja lukemaan niitä.
Mia Kivimäki: Minulle tulee mieleen meidän hyvä hankeporukka. Ollaan saatu paljon hyvää yhdessä aikaiseksi mm. työvalmennusta ja IP Loungea. Mukava oli kuulla myös, että projektiryhmän ja Liven opiskelijoiden tapaaminen oli onnistunut.
Venla Knuuti: 
Kulunut kevät on pitänyt sisällään monta merkityksellistä kohtaamista ja hetkeä, joista käy kiittäminen IP Loungen toimintaa, joka on mahdollistanut orgaanisen ympäristön näille opiskelijoiden välisille ja opiskelijan ja henkilökunnan välillä käydyille kohtaamisille ja keskusteluille oppituntien ulkopuolella. Minulle jäi erityisen lämmin muisto Osmo-Matias Ojasen ohjaaman projektiryhmän(erityisen tuen merkonomiopiskelijaryhmä) vierailusta Ammattiopisto Liven Leppävaaran toimipisteeseen. Projektiryhmäläiset pääsivät media-alan opiskelijoiden ammattitaitoisessa otteessa hankkimaan itselleen cv-videot, sekä valokuvat päivän mittaisessa workshopissa. En malta odottaa tulevaa syyslukukautta, jolloin meidän projektiryhmäläiset pääsevät toteuttamaan vastavuoroisesti Liven opiskelijoille workshopin työnhakuun liittyen.
Susanna Ylimys: Mieleenpainuvia hetkiä on ollut useita. Ne liittyvät kohtaamiseen ja sisukkaaseen ”naaman kuluttamiseen”. Aikuisena rohkeasti itsensä likoon laittamiseen. Onnistuneet kohtaamiset  ovat rohkaisseet ujoimpiakin opiskelijoita ottamaan kontaktia ja tulemaan kuorestaan ulos.  Olemme yhdessä voineet luoda merkityksellisen vuorovaikutuksentilan, jossa voi turvallisesti olla oma itsensä. Yhdessä olemme ihmetelleet, keskustelleet, pohtineet, ottaneet selvää ja nauraneet erilaisille asioille ja tapahtumille, joita ympärillämme on. Upeinta on ollut nähdä hymy ja ilo opiskelijoiden kasvoilta, kun tapaamme.


Valokuvat julkaisussa: Venla Knuuti, kuvia kotipihalta 

Hannamari Marttio ja Minttu Oinonen: Keväässä mieleenpainuvinta on ollut Friends-menetelmän kouluttaminen oppilaitoksissa ja menetelmän soveltaminen käytäntöön Ammattiopisto Livellä. Ensimmäisen lukuvuoden ollessa takana oppivelvollisuuden laajentamisen jälkeen, on ollut ilo olla osana kehittämässä nuorisotyöllisen menetelmän soveltamista oppilaitosympäristössä niin Business Collegessä, kuin Livellä. 


Yhdessä yksikään ei putoa! -hankeryhmä toivottaa aurinkoista ja rentouttavaa kesän aikaa!

Kommentit