Puhutaanko unelmista?

Kaisa Bibani: Aivan aluksi haluan hehkuttaa tänään käymääni keskustelua kahden nuoren aikuisen kanssa, jonka lopputuloksena minäkin muistin miksi minä oikein halusin valmentajaksi. En tiedä mitään sen parempaa, kuin seurata toisen ihmisen kasvua ja kehitystä. Välillä läheltä ja joskus vähän kauempaa. Me päädyimme Business College Helsingissä työskentelevän hankekumppanini Venlan kanssa erään keskustelun päätteeksi lopputulokseen, että me toteutamme podcastin. Kerroimme muutamia onnistumistarinoita, joista inspiroituneena kutsuimme BC:stä pari vuotta sitten valmistuneen opiskelijan J:n ja Liven pian valmistuvan opiskelijan CC:n mukaan podcastiin kertomaan omat onnistumistarinansa. Parituntinen keskustelu oli kaikkea muuta, kuin suunnittelemamme urakeskustelu. Urasta ja työstä puhuttiin tietysti, mutta pintaa syvemmältä. Mikä on menestyksen salaisuus? Miten kaksi nuorta aikuista ovat onnistuneet päihittämään haasteensa, tekemään niistä vahvuuksia ja vieläpä onnistuneet kehittämään niistä ”omat juttunsa”? Itse olen motivaatiopuheiden suurkuluttaja. Luonnollisesti näin myös näiden kahden nuoren tarinassa ainesta motivaatiopuheen aiheeksi. Pohdimme syitä tekemiselle, olemiselle, merkityksiä työlle ja keskustelimme omistautumisen tärkeydestä. Tärkeiksi kärkiteemoiksi nousivat sosiaalinen aspekti (niin koulussa, töissä kuin vapaalla), kommunikaatio ja luotettavuus. Huh mikä kombinaatio! Salainen filosofi minussa ei pystynyt olemaan juontajan roolissa… se pääsi villiksi!


Kaikista tärkein asia minkä opin, oli se, et mun täytyy ilmestyy paikalle, vaik kuin harmitti olla siel!


Kieltämättä valmentajan suurin haaste on sitoutumaton asiakas. Samoin opettajan suurin haaste on sitoutumaton opiskelija. Siksi voin todella allekirjoittaa oppilaitoksen näkökulmasta myös CC:n lauseen: ”pitää vain ilmestyy paikalle!” Viimeisen vuoden aikana olemme saaneet korjattua yhden, jos toisen väärinymmärryksen, kun ollaan saatu asiat selvitettyä ja suunniteltua. Se vaatii kuitenkin tahdonvoimaa sitoutua ja pysyä motivoituneena. Siihen J:llä oli myös näkemys: tavoitteellisuus. Ymmärrätte varmaan miksi olin podcastista niin innoissani. Niin CC kuin J nostivat tärkeiksi asioita, joita me valmennuksessa painotamme tai jopa edellytämme; sitoutuminen ja tavoitteellisuus. J:n näkemys oli se, että pitää luottaa omaan tekemiseen ja sitoutua tekemään tavoitteen eteen töitä. Ainahan se ei ole helppoa. Matkaan tulee mutkia, esteitä tai totaalistoppeja. Se ei ole kuitenkaan syy pysähtyä kertoi CC.Venla Knuuti: Usein kun ajattelemme unelmiemme toteuttamista, jäämme odottamaan jotain tiettyä hetkeä, jolloin haaveilemiamme suunnitelmia olisi sopivaa laittaa täytäntöön. Tämä voi päteä niin työelämään, opiskeluun, kuin arkeenkin. Haaveiletko omasta puutarhaviljelmästä? Parempi aloittaa ensikeväänä. Entäpä se moottoripyöräkortti? Ehtii sen ajaa eläkepäivinäkin. Ehkä haluaisit edistää omaa uraasi ja opintojasi enemmän siihen suuntaan, josta haaveilit jo yläkouluikäisenä? Liian myöhäistä, sillä se juna meni jo.


Väärin, väärin ja vielä kerran väärin! Keskustellessani CC:n ja J:n, sekä kollegani Kaisa Bibanin kanssa minulle jäi vahva tunne siitä, että jokainen unelma on tavoittelemisen arvoinen. J kuvasi hienosti eri vaiheita elämässään, joissa hänelle oli tarjoutunut mahdollisuus edistää omia kykyjään, joiden hän huomasi myöhemmin työelämässä olevan erityisessä roolissa: henkilöbrändäys, bisnestaidot ja ihmissuhdetaidot, sekä pitkänäköisyys urahaaveiden toteutumisen suhteen. CC puolestaan kertoi saamansa työhönvalmennuksen ja tuen merkityksellisyydestä siinä, että hän muisti jälleen omat sisäiset kykynsä ja periksiantamattomuutensa, joka lopulta johti hänen valmistumiseensa ja auttoi hänet hakemaan jatko-opintoihin. Kuten J ja CC sanoivat, monessa meistä on kaikki ainekset menestykseen, mutta jotta tämä sisäinen potentiaali tulisi nähdyksi vaaditaan myös työnantajapuolelta luottamusta siihen, että nuorissa todella on kykyä menestykseen. J ja CC kehottavat työnantajia tarjoamaan jatkossakin alustan nuorille kyvyille näyttää mistä heidät on tehty ja päästää heidän todellinen potentiaalinsa loistamaan!


Päätimme, ettemme paljasta meidän huikean keskustelun sisältöä kokonaisuudessaan, vaan pääsette itse kuulemaan sen pian, kun se julkaistaan linkkinä julkaisun alle…

Mistä sinä unelmoit?

Kommentit