Työhönvalmennuksen verkostopäivän kuulumisiaLiven ja Ammattiopisto Spesian yhteistyössä järjestämää Työhönvalmennuksen verkostopäivää vietettiin 18.11.2021 jo 11. kerran. Tällä kertaa taustalla vaikutti myös Yhdessä yksikään ei putoa! -hanke, jonka teemojen pohjalta mietittiin päivän sisältöjä ja puhujia.

Viimevuotiseen tapaan vallitsevan koronatilanteen vuoksi tapahtuma järjestettiin webinaarina. Tapahtuma keräsi kuulijoita linjoille parhaimmillaan yli 160 osallistujaa laajasti eri puolelta Suomea. Päivän juontajina toimivat YYEP-hankkeen työhönvalmentaja Kaisa Bibani sekä Ammattiopisto Spesian oppimisympäristökoordinaattori Simo Liikanen.

Päivän avasivat Liven asiakkuuspäällikkö Annika Lipponen sekä kolme McDonald's -ravintolaa omistava yrittäjä Marko Saurén yhteisellä otsikollaan Monimuotoisuudesta yrityksen voimavara. Puheenvuoron aikana chatti tulvi ylistäviä viestejä siitä, miten välittävä asenne Markosta välittyi johtamiaan työyhteisöjä ja yksilöitä kohtaan. 

Seuraavana samasta teemasta jatkoivat HR-asiantuntija Minna Tuomi Vantaan Tilapalvelut Vantista sekä projektiasiantuntija Elina Salo Urbaania kasvua -hankkeesta. Otsikollaan Täsmätyökykyiset yrityksen voimavaraksi - oppisopimuksen kautta ammattiin Minna ja Elina lähestyivät aihetta erityisesti oppisopimuskoulutuksen tarjoamien mahdollisuuksien kautta. Minna toimii Yhdessä yksikään ei putoa! -hankkeen ohjausryhmässä yritysedustajana.

Iltapäivän puolella Vates-säätiön kehittämiskoordinaattori Anne Korhonen tarjosi ajankohtaiskatsauksen ja kurkistuksen tulevaankin työhönvalmennuksen kentältä aiheellaan Työhönvalmennuksen ja ohjauksen kenttä kehityksessä - valtakunnalliset kuulumiset. Myös Anne on mukana Yhdessä yksikään ei putoa! -hankkeen ohjausryhmässä.

Seuraavaksi iltapäivän edetessä syvennyttiinkin verkostopäivän historiassa aivan uuteen teemaan, kun Spesian osaamisalavastaava Susanna Fabritius-Haverinen ja Transit-hankkeen hankevastaava Maria Ojala-Vesteri johdattelivat kuulijoita vankilamaailmaan aiheellaan Vankilasta vapautuvien ohjaus ja työhönvalmennus. Susanna ja Maria käynnistelivät puheenvuoronsa Kahoot-visalla, jossa testattiin yleisön tietämystä vankilatermistön osalta. Tämän jälkeen he avasivat valmentavan vankilakoulutuksen toteutusta erityisesti työllistymisen tukemisen näkökulmasta. 

Päivän viimeisen puheenvuoron piti työyhteisö- ja esihenkilövalmentaja sekä johdon coach Matti Henttinen otsikollaan Valmennus tuntuu - tuntuvaa valmennusta. Matin lähestymistapa valmennukseen pohjautuu erityisesti hänen kokemukseensa huippu-urheilijoiden valmentamisesta, mikä tarjosi työhönvalmennuksen ammattilaisille toisenlaista tulokulmaa ja haastoi ajattelemaan omaa työtä uudella tavalla. Lisää Matin ajatuksia voi kuunnella esimerkiksi Menestystekijät-podcastin jaksosta Taikuri ja terapeutti.

Kaikkiaan päivä oli onnistunut, ajatuksia herättävä ja saadun palautteen mukaan myös tarpeellinen. Työhönvalmennuksen verkostopäivää voi jo kuvailla perinteeksi, joka on koonnut työhönvalmennuksen, opetuksen ja ohjauksen ammattilaisia yhteen jo yli vuosikymmenen ajan. Webinaarimuotoisessa toteutuksessa verkostoitumisen osuus jää valitettavasti aina vähemmälle ja tahtotila olisikin, että ensi vuoden tapahtuma pystyttäisiin jälleen toteuttamaan lähitoteutuksena tai hybridinä. Tervetuloa mukaan myös ensi vuonna!

Kommentit